«Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ για την υποστήριξη της περιφερειακής καινοτομίας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων» - MIS 6004752
Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική 2021-2027» έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ για την υποστήριξη της περιφερειακής καινοτομίας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων» με Κωδικό ΟΠΣ 6004752, συνολικού προϋπολογισμού 909.884,10€ σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 485/22.02.2024 Απόφαση Ένταξης.
Η Πράξη ικανοποιεί τον Στόχο για την ανάπτυξη υποδομών και δομών σε κρίσιμες περιοχές και τομείς Ε&Κ σε συμφωνία με την Υλοποίηση της RIS3 της Περιφέρειας Αττικής, εμπίπτει στην «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού και ψηφιακού μετασχηματισμού» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.
ΣΚΟΠΟΣ / ΣΤΟΧΟΙ
Η πράξη αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μονάδων παροχής ερευνητικών υπηρεσιών του ΕΚΕΒΕ ΦΛΕΜΙΓΚ, με έμφαση σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν χρήστες του ιδιωτικού τομέα στην Περιφέρεια Αττικής και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων καθώς και της εφαρμογής και ανάπτυξης διαγνωστικών εργαλείων.
Στα πλαίσια της Πράξης ενισχύονται:
1. Οι Εγκαταστάσεις Επιπέδου Βιοασφάλειας 2 (BSL2) του Κέντρου, μέσω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους, με την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού. Οι εγκαταστάσεις BSL2 διαθέτουν εργαστηριακές υποδομές στις οποίες γίνεται υποδοχή και επεξεργασία ανθρώπινων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση διαγνωστικών αναλύσεων.
2. Οι Εγκαταστάσεις Ζώων Εργαστηρίου του Κέντρου, με την αναβάθμιση της Κλινικής Φαινοτύπησης (PhenoClinic) και την ανάπτυξη Μονάδας BSL-2, σε συνεργασία με την Ερευνητική Υποδομή InfrafrontierGR/Phenotypos. Στην PhenoClinic πραγματοποιούνται ερευνητικά πρωτόκολλα βασισμένα στη χρήση ζωικών προτύπων (εργαστηριακών ποντικών), που προσομοιάζουν με ασθένειες του ανθρώπου.
3. Ο εξοπλισμός Βιοαπεικόνισης του Κέντρου, με την προσθήκη ενός συστήματος εξελιγμένης μικροσκοπικής απεικόνισης που παρέχει τη μοναδική δυνατότητα μικροσκοπικής παρατήρησης και ανάλυσης φθορισμού με πολύ υψηλή ευκρίνεια (120-140nm).
4. Η Μονάδα Κυτταρομετρίας του Κέντρου, με την προσθήκη ενός αναλυτή κυτταρομετρίας ροής νέας τεχνολογίας, που επιτρέπει την πολυπαραμετρική ανάλυση κυτταρικών πληθυσμών και θα διαθέτει δειγματολήπτη HTS ώστε να υποστηρίζεται η απευθείας ανάλυση δειγμάτων από μικροπλάκες 96- ή 384- θέσεων, δίνοντας την δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοκόλλων δοκιμασιών διαλογής (screening assays).
5. Η Μονάδας Ιστοπαθολογίας του Κέντρου, με την προσθήκη ενός ψηφιακού σαρωτή πλακιδίων, ο οποίος μετατρέπει τομές ιστών σε ψηφιακά δεδομένα υψηλής ανάλυσης μέσω σάρωσης υψηλής ταχύτητας.
6. Το Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας του Κέντρου με την προμήθεια ενός συστήματος φασματοσκοπίας μάζας μικρού μεγέθους (Compact Mass Spectrometry Expression), το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της καθαρότητας διαφόρων χημικών ουσιών ή δειγμάτων, όσο και του μοριακού τους βάρους στο πλαίσιο διαδικασιών ανάπτυξης φαρμάκων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Μέσω του νέου εξοπλισμού, το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες σε νέες προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες, στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος ιατρικής έρευνας, που αποτελείται από εξειδικευμένες ομάδες ερευνητών. Η υποδομή προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες μέσω των εξής Μονάδων παροχής υπηρεσιών:
• BSL-2 Μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας ανθρώπινων δειγμάτων
• Κλινική Φαινοτύπησης (Fleming PhenoClinic)
• Εξοπλισμός Βιοαπεικόνισης
• Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής
• Μονάδα Ιστοπαθολογίας.
• Εργαστήριο φαρμακευτικής χημείας/Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας
Οι υποδομές του Φλέμιγκ παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής πρόσβασης σε χρήστες τόσο του ερευνητικού όσο και του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι χρήστες περιλαμβάνουν:
(α) ΜΜΕ και τμήματα R&D φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων, και τα οποία επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες και ζωικά μοντέλα για την προκλινική αξιολόγηση νέων ή βιοϊσοδύναμων φαρμάκων, καθώς και για την ανάπτυξη νέων βιοδεικτών και διαγνωστικών εργαλείων.
(β) Κλινικές και Νοσοκομεία, στα πλαίσια των κλινικών και μεταφραστικών ερευνών τους, οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία ή τη δυνατότητα να τις αναπτύξουν τοπικά.
(γ) Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια που πραγματοποιούν βιοϊατρική έρευνα για την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τις ασθένειες του ανθρώπου, ή δραστηριοποιούνται στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων και βιοδεικτών.
Η προσέλκυση του ενδιαφέροντος και η κάλυψη των αναγκών του ιδιωτικού τομέα (φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες) είναι καθοριστικής σημασίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, την βιωσιμότητα και την επίτευξη των στόχων του Κέντρου, στα πλαίσια της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Αξιοποίηση αποτελεσμάτων
Τo ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ έχει αναπτύξει καινοτόμες διατάξεις για την κατανόηση πολύπλοκων παθολογιών, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και την πιστοποίηση της ασφάλειας φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του έργου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική νέα γνώση και νέες μεθόδους αξιολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων που θα κατοχυρωθούν με σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ μεριμνεί για τον εντοπισμό ερευνητικών αποτελεσμάτων που ενδέχεται να χρήζουν προστασίας και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αξιοποίησή τους. Διευκολύνει τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το έργο, καθώς και στην κατάρτιση σχεδίων εκμετάλλευσης. Η πολιτική προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας του δικτύου είναι σε συμφωνία με το ελληνικό δίκαιο ευρεσιτεχνίας και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανοικτή πρόσβαση:
Για πρόσβαση στους παραπάνω Μονάδες, οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.infrafrontier.gr/request-form